ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

POLO

tuvunu

tuvunu

Χορηγός ΕΟΟΑ

tsagaradiko express

tsagaradiko express

Χορηγός ΕΟΟΑ

FreeRider

FreeRider

Χορηγός ΕΟΟΑ

ΚΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΦΕΣ

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΟΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

1οι Διασυλλογικοί Αγώνες Δυσκολίας – Open, Κομοτηνή 6/2/2022

Στην αναρριχητική πίστα του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 οι 1οι Διασυλλογικοί Αγώνες Δυσκολίας – Open. Οι αγώνες αφιερώθηκαν στη μνήμη του αδικοχαμένου αθλητή της αγωνιστικής αναρρίχησης Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαρόπουλου.

Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 71 αθλητές και αθλήτριες από τους συλλόγους: Ε.Ο.Σ. Ξάνθης, Ο.Α.Λ. Θεσσαλονίκης, Ο.Λ. Αριδαίας, Ο.Σ. Αιγινίου, Σ.Χ.Ο Καβάλας, VERTICAL ZONE Κοζάνης, WONDERWALL Δράμας, Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής.  Στις Open κατηγορίες δόθηκε η δυνατότητα να αναρριχηθούν μικροί και μεγάλοι χωρίς αθλητικό δελτίο. Όσοι από αυτούς δεν είχαν εμπειρία στην αναρρίχηση επικεφαλής σκαρφάλωσαν τις διαδρομές Τοp- rope.

Οι προσπάθειες των αθλητών στις όμορφα σχεδιασμένες διαδρομές και η θερμή υποστήριξη των πολλών θεατών που παραβρέθηκαν, συνετέλεσαν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και στην άρτια διεξαγωγή των αγώνων. Παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα, δόθηκε η δυνατότητα σε μικρούς επίδοξους αναρριχητές να δοκιμάσουν να αναρριχηθούν σε 2ο άλλο τοίχο αναρρίχησης που είχε τοποθετηθεί στο χώρο με την συνδρομή της ΕΟΔ Ροδόπης. Τα χαμόγελα και η ικανοποίηση μικρών και μεγάλων αθλητών καθώς και των φίλων θεατών είναι αυτά που μας ενθαρρύνουν για να διαδώσουμε το άθλημα και ταυτόχρονα να επιτύχουμε περισσότερες αγωνιστικές επιτυχίες!

Ο Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής συνεχίζει τις δράσεις για τη διάδοση του αθλήματος της Αγωνιστικής αναρρίχησης έχοντας πλέον συνοδοιπόρους την Περιφέρεια Α.Μ.Θ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την επίτευξη του «ονείρου», την δημιουργία μιας πίστας αναρρίχησης διεθνών προδιαγραφών στη πόλη της Κομοτηνής.

Αποτελέσματα:

komotini2022_1 komotini2022_2
komotini2022_3 komotini2022_5
komotini2022_4 komotini2022_6

32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση 17-19/9/2021, Δελτίο Τύπου

32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση  στα Μετέωρα
17-18-19 Σεπτεμβρίου 2021

Η γιορτή της αναρρίχησης βράχου

Παρόλο που έχουν περάσει 32 χρόνια από την καθιέρωση της ετήσιας Πανελλήνιας Αναρριχητικής Συνάντησης στα Μετέωρα, ο θεσμός εξακολουθεί να προσελκύει τους Έλληνες αναρριχητές των σωματείων μας. Οι επιβλητικοί βράχοι στα Μετέωρα έχουν επιλεγεί από την Ε.Ο.Ο.Α ως μόνιμος τόπος διεξαγωγής της Πανελλήνιας Αναρριχητικής Συνάντησης, προσφέροντας εξαιρετικές διαδρομές για αρχάριους αλλά και πεπειραμένους αναρριχητές, με σεβασμό στην μοναστική κοινότητα, σκαρφαλώνοντας μόνο στους βράχους που δεν έχουν κατοικημένα μοναστήρια.

Στη φετινή Π.Α.Σ η οποία πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Ε.Ο.Ο.Α με το Δήμο Μετεώρων (ο οποίος στήριξε ενεργά τη συνάντηση) και την Ο.Λ Καλαμπάκας, συμμετείχαν 378 αναρριχητές από 32 σωματεία. Η γραμματεία της διοργάνωσης κατέγραψε την εκτέλεση αμέτρητων διαδρομών κάθε τύπου και δυσκολίας από τους αναρριχητές μας.

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώθηκε αγώνας Vertical Challenge στους βράχους του πεδίου της Σαρακίνας με τη συμμετοχή 30 αναρριχητών .

Η κεντρική εκδήλωση της 32ης Π.Α.Σ έλαβε χώρα στο φιλόξενο Camping Vrachos  στο Καστράκι Μετεώρων που φιλοξενεί την Π.Α.Σ από την αρχή της διοργάνωσής της, εδώ και 32 χρόνια, βοηθώντας στην προώθηση της αναρρίχησης.

Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, παρά την κούραση της ημέρας αντικρύσαμε αυτή την όμορφη εικόνα, των μεγάλων αναρριχητών, εκπαιδευτών, οδηγών βουνού της χώρας μας, να συζητούν σε εύθυμο τόνο για τις διαδρομές με τους νεότερους αναρριχητές και μαθητές των σχολών αναρρίχησης.

Την 32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση χαιρέτησαν με επιστολή τους ο Υπουργός ΥΠ.ΕΝ κ. Σκρέκας και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, που δεν μπόρεσαν να παραστούν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος και ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης π. Ιωάννης Ζώτος.

Προσκεκλημένη στην εκδήλωση ήταν  η Fairlife LCC που με τους πρέσβεις της ορειβάτες, αναρριχητές  Κική Τσακαλδήμη και Νίκο Μαγγίτση παρουσίασαν και ανέλυσαν το έργο της Fairlife LCC για τον καρκίνο του πνεύμονα, την προώθηση της ορειβασίας, με  όραμα να σωθεί έστω και μία ζωή και να γίνει ό,τι είναι δυνατό για ένα κόσμο χωρίς καρκίνο του πνεύμονα. Η Ε.Ο.Ο.Α είναι αρωγός στο έργο αυτό της Fairlife.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α κ. Νίκος Κοντός, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Δημήτρης Γεωργούλης, ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος καθώς και ο π. Ιωάννης Ζώτος. Στην συνέχεια ξετυλίχτηκαν μπροστά μας τα «50 χρόνια σύγχρονης αναρρίχησης στα Μετέωρα» από τον Πρόεδρο της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας κ. Μητρονάσιο που περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το ιστορικό της καθιέρωσης των Μετεώρων ως κατ’ εξοχήν αναρριχητικό τοπόσημο που εκθειάζει η διεθνής αναρριχητική κοινότητα.

Ακολούθησε βίντεο-παρουσίαση με θέμα την «Ελληνίδα αναρριχήτρια» όπου υπήρξαν συνεντεύξεις από παλιές και νέες αναρριχήτριες σχετικά με την καθιέρωσή τους στο χώρο, τα προβλήματα που ενίοτε αντιμετωπίζουν και το πώς η αναρρίχηση εντάσσεται στην καθημερινότητά τους. Μια σύγχρονη τρυφερή ματιά μέσα από τις εμπειρίες τριών νέων αναρριχητριών: Σουζάνας Καψή, Μαριάννας Λώλη και Ειρήνης Τσαπέ.

Τέλος, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τζώρτζη Μηλιά «Οι χαμένες διαδρομές» από τις εκδόσεις Ανάβαση

Η εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των αναρριχητών, την απονομή πλούσιων δώρων από τους χορηγούς της διοργάνωσης, και με το καθιερωμένο δείπνο προσφορά της Ε.Ο.Ο.Α στους αναρριχητές.

Στον απόηχο της διοργάνωσης κυριάρχησε κλίμα ευθυμίας, ικανοποίησης και χαράς, συναντήσεις φίλων και σχοινοσυντρόφων. Μετά την αναγκαστική παύση των  δράσεων λόγω της πανδημίας την περασμένη χρονιά η αναρρίχηση και τα αθλήματα βουνού ξαναβρίσκουν τα πατήματά τους

Ακολουθούν νέες γενιές αναρριχητών – τα παιδιά των αναρριχητών ήταν αισθητά παρόντα – σηματοδοτώντας ότι το μέλλον της αναρρίχησης μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να  είναι.

Η Ε.Ο.Ο.Α ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Μετεώρων, τους χορηγούς της εκδήλωσης, τους αναρριχητές, τους εισηγητές, την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας και όσους άοκνα και αποτελεσματικά συνετέλεσαν στην επιτυχία της 32ης ΠΑΣ.

Καλή  αντάμωση στην 33η ΠΑΣ του 2022

AnarixitikiSinantisi2021_01 AnarixitikiSinantisi2021_02
AnarixitikiSinantisi2021_03 AnarixitikiSinantisi2021_04
AnarixitikiSinantisi2021_05 AnarixitikiSinantisi2021_06
AnarixitikiSinantisi2021_07 AnarixitikiSinantisi2021_08
AnarixitikiSinantisi2021_09

Συνάντηση μελών διοίκησης της Ε.Ο.Ο.Α με τον Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητσιμού κ. Βασίλειο Κάκκο

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α. κ. Νίκος Κοντός, ο Διευθυντής κ. Δημήτρης Γεωργούλης, η Γεν. Γραμματέας κα Εύα Μπάλλιου και ο Έφορος Ορειβασίας κ. Λουκάς Ανέστης, την Τετάρτη 7 Ιουλίου πραγματοποίησαν συνάντηση συνεργασίας στην Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γ.Γ.Α. με τον Διευθυντή  Αγωνιστικού Αθλητισμού κ. Βασίλειο Κάκκο και στελέχη της  Διεύθυνσης. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η αναγνώριση της Ορειβασίας, ως άθλημα με τις ιδιομορφίες που παρουσιάζει. Επιπρόσθετα, στο Διευθυντή κ. Βασίλειο Κάκκο παρουσιάστηκε και δόθηκε ο νέος κανονισμός αναρρίχησης βράχου.

eooa2021_1

Διευκρίνιση σχετικά με τις Σχολές και την Τακτική Γενική Συνέλευση

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά από κάποιες αντιδράσεις που λάβαμε σχετικά με την υπ. αριθμ 2019-855 εγκύκλιό μας με θέμα «Τακτική Γενική Συνέλευση Ε.Ο.Ο.Α. 2020» θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:

  • Οι σχολές θα πραγματοποιηθούν κανονικά όπως αυτές έχουν προγραμματισθεί από τα σωματεία.
  • Το διάστημα 15-31/1/2020 η Ε.Ο.Ο.Α δεν θα ελέγχει δικαιολογητικά σχολών προς έγκριση

Ο λόγος είναι ότι συχνά τα δικαιολογητικά αποστέλλονται ελλιπή και τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαίος ο άμεσος έλεγχος. Λόγω της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της ομοσπονδίας αυτό δεν είναι εφικτό. Τα σωματεία μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για τις σχολές που επιθυμούν να διοργανώσουν πριν ή μετά απ΄ αυτό το διάστημα.

Συμμετοχή της Ε.Ο.Ο.Α. στην 4η Διεθνή Έκθεση Αθλητισμού & Εξοπλισμού, Θεσσαλονίκη 10-13/4/2019

Σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Ο.Ο.Α συμμετέχει στην 4η Διεθνή Έκθεση Αθλητισμού & Εξοπλισμού SPORTEXPO η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ από τις 10/4/2019 μέχρι τις 13/4/2019. Το περίπτερο της Ε.Ο.Ο.Α είναι το Νο 17 – stand ορειβασίας Νο 27 και παράλληλα θα υπάρχει και αναρριχητική πίστα. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Τετάρτη – Παρασκευή 9.00 – 20.00 και το Σάββατο 10.00 – 20.00.

28ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορ. Σκι – Συταλοδρομία & Ατομικός αγώνας (προκήρυξη – δ. συμμετοχής), Παρνασσός 23-24/2/2019 & Δραστηριότητα γνωριμίας με το ορειβατικό σκι για παιδιά 12-14 ετών

Δείτε την Προκήρυξη: Προκύρηξη Αγώνων Ορειβατικού Σκι 23-24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Και τις δηλώσεις συμμετοχής:

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία – Πρόγραμμα για την Στήριξη των Ελληνογερμανικών Ανταλλαγών Νέων

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.), ως εθνικός συντονιστής του Προγράμματος Ελληνογερμανικής Συνεργασίας για τη Νεολαία, το οποίο στοχεύει στην στήριξη ανταλλαγών νέων και συμβούλων νέων από την Ελλάδα και την Γερμανία με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων και μέσω του οποίου επιχορηγούνται δράσεις: πολιτιστικών θεμάτων,  αθλητικών θεμάτων (οι οποίες προωθούν και τα πολιτιστικά στοιχεία των δύο χωρών), δράσεις σε τόπους κοινής μνήμης.

Ενημερώνουμε τα σωματεία μέλη μας για την δυνατότητα συμμετοχής νέων αθλητών και αθλητριών στο «Ειδικό Πρόγραμμα για την Στήριξη των Ελληνογερμανικών Ανταλλαγών Νέων». Η συμμετοχή αφορά σε οργανώσεις νέων, συλλόγους, σχολεία, σωματεία και οργανωμένες αθλητικές ομάδες από Ελληνικής πλευράς, των οποίων η συμμετοχή επιχορηγείται από το Πρόγραμμα.

Ενημερώνουμε τα σωματεία – μέλη μας για την δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα

Προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα η 15 Οκτ 18.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην ΕΘΝ.Ο.Α. για περισσότερες πληροφορίας (κ. Ντενίζ Παναγοπούλου, τηλ. 210 6878912,  κ. Γιώργος Μπεμπέτσος , τηλ. 210 6878815 , e-mail: hoa@ethnoa.org).

 

Χρήστος Κάκκαλος, 21/6/2018, Θεατράκι Πάρκου Λιτοχώρου

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

kakalos

Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Κατσιγιάννη, “Ταξίδι στο χρόνο”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρόεδρος κ. Θ. Γ. Κεσσανής και το Δ.Σ. της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης σας προσκαλούν την 25η Απριλίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30, στα γραφεία μας επί της οδού Πολυτεχνείου 12, 7ος όροφος στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κώστα Κατσιγιάννη, πολιτικού μηχανικού Ε.Μ.Π., πρώην γενικού διευθυντή ΕΟΤ και μέλους του ΔΣ της Λέσχης μας με τίτλο :

“Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ταξίδι στο χρόνο”

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης Δημήτρης Γεωργούλης.

Θα ακολουθήσει ομιλία του συγγραφέα με θέμα : “ΕΠΛ και ΕΟΤ – βίοι παράλληλοι”.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί.

Διακοπή συνεργασίας Ε.Ο.Ο.Α με ασφαλιστική εταιρεία

Αγαπητοί φίλοι,

Σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Ο.Ο.Α διέκοψε τη συνεργασία της με την ασφαλιστική εταιρεία A.I.G μέσω της οποίας καλύπτονταν και πολλά σωματεία μας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε στα σωματεία μέλη μας να αναζητήσουν ανεξάρτητη  ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να καλύπτουν τα μέλη και τους αθλητές τους.

Περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα – Συλλεκτικά τεύχη

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως μάλλον γνωρίζετε το περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα» είναι διαχρονικά ένα από τα κορυφαία περιοδικά που έχουν εκδοθεί και εκδίδονται στο χώρο μας. Τα θέματά του που είναι σχετικά με την περιήγηση, την πεζοπορία, την ορειβασία, τη φυσιολατρία, την αρχαιολογία και την ανάδειξη της ομορφιάς της Ελλάδας και του πολιτισμού μας αποτελούν ήδη σημεία αναφοράς.

Από το σημαντικό αυτό περιοδικό έχουν απομείνει για διάθεση μόνο 91 συλλεκτικά τεύχη τα οποία διατίθενται σε ειδική προσφορά στους συλλόγους – μέλη της Ε.Ο.Ο.Α. στην προνομιακή τιμή των 136,5 Ευρώ, δηλ. έκπτωση 78% στη λιανική τιμή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής.

Επειδή καλό θα είναι, και απαραίτητο κατά τη γνώμη μας, να υπάρχει στις βιβλιοθήκες των συλλόγων μας το σημαντικό αυτό έργο, παρακαλούμε να εξετάσετε ευνοϊκά τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά, απευθύνοντας σχετικό αίτημα στο περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα», Θ. Σοφούλη 25, 546 55 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-331315, fax 2310-403315 και e-mail : info@elliniko-panorama.gr

exofilo-73.indd

1η Γιορτή Αθλημάτων – Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 8/9/10-6-2017

1η Γιορτή Αθλημάτων – Σέβομαι τη διαφορετικότητα

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, 8-10/6/2017

Η Ε.Ο.Ο.Α έλαβε μέρος στην 1η Γιορτή Αθλημάτων που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 8-10/6/2017. Από τις αναρριχητικές πίστες που τοποθετήθηκαν στο στάδιο – μετά την ευγενική παραχώρηση της εταιρείας ACTIVE POINT & SCOUTWAY και τη συμμετοχή των εταιρειών POLO & IBEX με την παραχώρηση υλικών – πέρασαν περίπου 4.500 παιδιά από διάφορα δημοτικά σχολεία της Αττικής. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Γεωργούλης και ο Έφορος Αγωνιστικής Αναρρίχησης κ. Θόδωρος Τσαβδαρίδης, οι οποίοι παρακολούθησαν το συνέδριο «Αθλητική Παιδεία – Η εκπαίδευση με άλλο τρόπο». Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού & Ε.Σ.ΚΑ.Ν (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ).

Στους εκπροσώπους της ΕΟΟΑ δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και το Γενικό Γραμματέα κ. Ιούλιο Συναδινό.

Αξίζουν ευχαριστίες στον εκπαιδευτή της Ε.Ο.Ο.Α & Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Χρήστο Μπελογιάννη καθώς και στους συνεργάτες του για την οργάνωση του αναρριχητικού event.

giortiathlimaton1 giortiathlimaton2

Υποψήφια μέλη για τις αρχαιρεσίες της ΕΟΟΑ

Μπορείτε στους παρακάτω σύνδεσμους να δείτε τα υποψήφια μέλη στις κατηγορίες:

1. Υποψήφια μέλη για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Ο.Α

2. Υποψήφια μέλη για την Εξελεγκτική Επιτροπή & το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Ο.Α

3. Υποψήφια μέλη για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Οίτη – Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης

           ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΥΛΙΑΝΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Μέσα στο 2016 ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης για το βουνό της Οίτης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, το οποίο στεγάζεται σε παραχωρημένη από τον Δήμο Λαμιέων αίθουσα του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Παύλιανης, στην κεντρική πλατεία του χωριού της Παύλιανης Ν. Φθιώτιδας. Η αίθουσα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο Κέντρο Ενημέρωσης για όλες τις ηλικίες, με σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του βουνού της Οίτης. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εκθεματικές επιφάνειες (πανό) που περιγράφουν συνοπτικά το φυσικό περιβάλλον της Οίτης (χλωρίδα, πανίδα, γεωμορφολογικά στοιχεία), αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής (ιστορία, μύθοι, παραδοσιακές ασχολίες), ψηφιακό διαδραστικό πίνακα (πίνακα αφής) με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια-εφαρμογές, ηχητική εγκατάσταση με ήχους ζώων του δάσους, επιφάνεια τοίχου με παζλ για αντιστοίχιση κ.α. Στόχος όλων αυτών είναι χρησιμοποιώντας κάποιος τις αισθήσεις του (αφή, όραση, ακοή) να ανακαλύψει τη βιοποικιλότητα του βουνού και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Κέντρο Ενημέρωσης είναι ανοιχτό σε πρώτη φάση συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης προηγουμένως με τον Φορέα Διαχείρισης (τηλ. επικ.: 2231059007). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η ενημέρωση-ξενάγηση στο χώρο γίνεται δωρεάν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, ενώ η επίσκεψη στο χώρο μπορεί να συνδυαστεί και με περίπατο στο παρκάκι αναψυχής της Παύλιανης ή σε κάποιο μονοπάτι της περιοχής (π.χ. μονοπάτι του Ηρακλή) συνοδεία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φ.Δ. (www.oiti.gr) και να δείτε και φωτογραφίες στο Facebook από επισκέψεις σχολείων και άλλων επισκεπτών σε αυτό.

Oiti_6

Oiti_5

Oiti_3

Oiti_2

Oiti_1

Oiti_4

CrackChallenge Photo Competition

CrackChallenge photo competition will take place on Saturday 17 and Sunday 18 September. It is open to all climbers registered during the Greek nationwide climbing meeting of Meteora in a special list at the registration desk.

For more information the pdf