ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

POLO

tuvunu

tuvunu

Χορηγός ΕΟΟΑ

tsagaradiko express

tsagaradiko express

Χορηγός ΕΟΟΑ

FreeRider

FreeRider

Χορηγός ΕΟΟΑ

ΚΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΦΕΣ

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΟΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

Πρότυπα ασφαλείας U.I.A.A – Δρ. Δ. Γ. Κάραλης (Νοέμβριος 2021)

Δείτε το σχετικό άρθρο

Επείγουσα ανακοίνωση για σεξιστικό σχόλιο

Το τελευταίο διάστημα, από διάφορα δημοσιεύματα σε Μ.Μ.Ε λάβαμε γνώση για κείμενο – ανοικτή επιστολή το οποίο υπογράφεται από εννέα αθλήτριες για σεξιστικό σχόλιο από στελέχη της Ε.Ο.Ο.Α. Το κείμενο αυτό ουδέποτε εστάλη στην Ε.Ο.Ο.Α ως επώνυμη καταγγελία. Ο Πρόεδρος Νίκος Κοντός εκπροσωπώντας και εκφράζοντας όλο το Δ.Σ με αίσθημα ευθύνης, ζητά να γίνει καταγγελία με ονόματα, καταδικάζει κατηγορηματικά παρόμοιες συμπεριφορές, και δηλώνει ότι τέτοια άτομα δεν έχουν χώρο και θέση στα ιδεώδη που προσπαθούμε ως άνθρωποι του αθλητισμού να διαδώσουμε.

Καλούμε όποια ή όποιον έχει υποστεί παρενόχληση, έμφυλη διάκριση με προκατάληψη ή διάκριση σχετικά με το φύλο ενός ατόμου ή εξουσιαστικά σχόλια με όρους υποτίμησης και προσβολής, γλωσσικό σεξισμό, να το δηλώσει στην Ε.Ο.Ο.Α. για να αποδοθούν κυρώσεις.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Επιτροπή αναθεώρησης της Οδηγίας διάνοιξης και συντήρησης αναρριχητικών διαδρομών και πεδίων

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ε.Ο.Ο.Α προτίθεται να αναθεωρήσει την «Οδηγία διάνοιξης και συντήρησης αναρριχητικών διαδρομών και πεδίων» η οποία είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των σωματείων μελών της στις 19/11/2016. Για τον σκοπό αυτό προτίθεται να αναθέσει σε τετραμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από Εκπαιδευτές και Έλληνες Οδηγούς Βουνού, την εκπόνηση της αναθεώρησης της Οδηγίας.

Παρακαλείσθε εφόσον ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στην Επιτροπή, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες σας, να αποστείλετε εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 8/11/2021, προκειμένου να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ.

Επιπροσθέτως σας επισημαίνουμε ότι εφόσον σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε στην Επιτροπή αυτή, πρέπει μέχρι 20/11/2021 να καταθέσετε τις προτάσεις σας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προσχέδιο της Οδηγίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ν. ΚΟΝΤΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΛΙΟΥ

ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ – κατάλογοι βουνών ορειβατών

Το επίτιμο μέλος μας Νίκος Νέζης έχει ετοιμάσει το συνημμένο «βιβλίο» για το Αρχείο της Ομοσπονδίας. Εάν κάποιος έχει να προσθέσει μία ανάβαση ή να διορθώσει κάτι, παρακαλώ να στείλει τα σχετικά με την προσθήκη ή διόρθωση (ημερομηνία, βουνό, ονοματεπώνυμο) στον Ν. Νέζη, είτε με μήνυμα στο FB ή στο e-mail : zen1940@gmail.com ή στην Ε.Ο.Ο.Α. είτε ταχυδρομικά είτε στο e-mail : info@eooa.gr Παρακαλώ κοινοποιήστε το όπου νομίζετε για να το δουν όσο περισσότεροι γίνεται, ώστε να συμπληρωθεί και να γίνει όσο γίνεται πιο πλήρης η ορειβατική ιστορία μας.

Δείτε το βιβλίο:

ANAVASIS_katalogoi-vounon-oreivaton_part1

ANAVASIS_katalogoi-vounon-oreivaton_part2

Τελευταία ενημέρωση: Οκτώβριος 2021

Υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή της 32ης Π.Α.Σ 17-19/9/2021

Ε.Ο.Ο.Α._ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ_ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ_ΠΑΣ

32η Π.Α.Σ. 17-19/9/2021 – Σημαντική ανακοίνωση

Σε συνέχεια του υπ. αριθμ ΣΜ/2021-566 από 28/7/2021 εγκυκλίου εγγράφου μας, όπως ρητά αναφέρεται, όλοι οι συμμετέχοντες αναρριχητές οφείλουν να είναι ασφαλισμένοι και να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από το σωματείο που ανήκουν, είτε στην Ε.Ο.Ο.Α μέσω ηλεκτρονικού ή φυσικού ταχυδρομείου μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, είτε κατά την άφιξή τους στη γραμματεία της Π.Α.Σ.

Επισημαίνουμε ότι κανένας αναρριχητής δεν θα γίνεται δεκτός αν δεν προσκομίσει:

Α. τη βεβαίωση ασφάλισης από το σωματείο του καθώς και

Β. πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test διάρκειας 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό test διάρκειας 72 ωρών, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή

Σας γνωρίζουμε ότι για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων θα βρίσκεται κινητό κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ για διενέργεια rapid test την Παρασκευή 17/9/2021 όλη την ημέρα στην πλατεία Καλαμπάκας και το Σάββατο το πρωί 18/9/2021 στην πλατεία Καστρακίου.

Για την Ε.Ο.Ο.Α
Από το Δ.Σ

32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση, Μετέωρα 17-19/9/2021

Δείτε την εγκύκλιο

Κανονισμός διεξαγωγής VERTICAL CHALLENGE

Κανονισμός διεξαγωγής 50 χρονια -50 διαδρομες

50 χρονια 50 Διαδρομές (1) 50 χρονια 50 Διαδρομές (2)

 

meteora_2021

Πρόσκληση Συμμετοχής αναρριχητών σε αγώνα αναρρίχησης βράχου στη Σερβία, 14 & 15 Αυγούστου 2021 στο πλαίσιο του ¨Festival in Lead Climbing on Natural Rocks, Guca 2021¨

Προς τα ορειβατικά σωματεία της Ε.Ο.Ο.Α.

Αγαπητοί φίλοι η Ε.Ο.Ο.Α.  ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Σερβικής ομοσπονδίας Ορειβασίας, να συμμετέχει σε αγώνα αναρρίχησης σε βράχου που θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία, 14 & 15 Αυγούστου 2021 στο πλαίσιο του ¨Festival in Lead Climbing on Natural Rocks, Guca 2021¨  ζητά από τα ορειβατικά σωματεία  να ενημερώσουν τα μέλη τους και να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος των αναρριχητών τους ώστε να συμμετέχουν  στον αγώνα με τις  εξής προϋποθέσεις:

α) Να σκαρφαλώνουν διαδρομές βράχου από 8a+ και άνω

β) Οι διαδρομές να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 2 χρόνια

γ) Να έχουν καλή χρήση της Αγγλικής γλώσσας

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλείστε όπως αποστείλετε το βιογραφικό σας, στο οποίο θα συμπεριλάβετε όλες τις διαδρομές που έχετε σκαρφαλώσει, την ημερομηνία καθώς και τον σχοινοσύντροφο, με το βιογραφικό επισυνάπτετε και συνοδευτικό έγγραφο του συλλόγου σας με την συναίνεση συμμετοχής σας καθώς και τα στοιχεία σας, ηλεκτρονικά στο email info@eooa.gr αυστηρά έως 11 Ιουλίου  2021.

Η Ε.Ο.Ο.Α. θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Ματαίωση Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης – Όλυμπος 2021

Η Ε.Ο.Ο.Α. με αίσθημα ευθύνης, εφαρμόζοντας τα μέτρα ενάντια στην πανδημία Covid 19, βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να ακυρώσει την Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τον Όλυμπο.

Υγειονομικό πρωτόκολλο διεξαγωγής σχολών Ορειβασίας – Αναρρίχησης & Ορειβατικών Αναβάσεων

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

covid19-self-test-print

Κατάλογος_Εισερχ-Εξερχ_στην_αθλητική_δράση

Προγραμματισμός Ορειβασίας Αναρρίχησης 2021-2024, συγκρότηση ομάδων εργασίας

Αγαπητοί φίλοι

Μετά την ανάδειξη του νέου Δ.Σ και τη συγκρότηση του σε Σώμα προχωράμε στον προγραμματισμό για την ορειβασία και την αναρρίχηση για την τετραετία 2021-2024. Στόχος μας είναι με τη συνεργασία όλων των στελεχών Εκπαιδευτών, Β. Εκπαιδευτών και εκπροσώπων σωματείων (όχι απαραίτητα μέλη Δ.Σ.) να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε προτάσεις και στόχους ανάπτυξης της ελληνικής ορειβασίας .

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στις νέες ομάδες εργασίας που θα συγκροτηθούν και θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας:

  • Οργάνωση – πραγματοποίηση αλπινιστικών κέντρων νέων
  • Πανελλήνιες αναρριχητικές και ορειβατικές συναντήσεις
  • Αναδιάρθρωση του εντύπου αξιολόγησης των ορειβατικών σωματείων
  • Προβολή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα
  • Οργάνωση – πραγματοποίηση σχολών Εκπαιδευτών και Βοηθών Εκπαιδευτών ορειβασίας – αναρρίχησης
  • Συντήρηση αναρριχητικών πεδίων

Παρακαλώ να αποστείλετε το συντομότερο δυνατόν – ιδανικά μέχρι τις 23/5/2021 -(μέσω του σωματείου σας) στο email του υπεύθυνου Εφόρου Ορειβασίας κ. Λουκά Ανέστη louanestis@gmail.com και με κοινοποίηση στο info@eooa.gr την πρόθεση συμμετοχής στις αναφερόμενες ομάδες και τις θέσεις σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ν. ΚΟΝΤΟΣ                                  Ε. ΜΠΑΛΛΙΟΥ

Ανάβαση του Αντώνη Συκάρη Annapurna 16/4/2021

Annapurna I (8.091μ.)

Στις 16 Απριλίου 2021, ο Αντώνης Συκάρης πραγματοποίησε την πρώτη ελληνική ανάβαση στο Annapurna 8.091μ.  Η κορυφή του Αναπούρνα ήταν το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχε αναρριχηθεί άνθρωπος (το 1950 από δύο Γάλλους), μέχρι την ανάβαση στο Έβερεστ το 1953. Οι κορυφές του Αναπούρνα είναι ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες στο κόσμο για τους αναρριχητές.

Ο ορειβάτης κατέκτησε την 5η κορυφή της ζωής του, άνω των 8.000μ., επιχειρώντας δύο φορές από την κατασκήνωση (4) στα 6.890μ. Τελικά, κατάφερε να πατήσει στην κορυφή στις 14:00.

Μέσω των social media, αφιέρωσε αυτή τη σημαντική κορυφή στην Ελλάδα, σε όλους τους Έλληνες ορειβάτες και ιδιαιτέρως στον Γρέγο Τανισκίδη και τους αείμνηστους ορειβάτες Δημήτρη Μπουντόλα και Κλήμη Τσατσαράκο.

11 Δεκεμβρίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Βουνών

TheaChelmos

Αγαπητοί φίλοι, συνορειβάτες

Μέσα στην πανδημία και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά έχουμε το δικό μας καταφύγιο: τα βουνά που αγαπάμε.

Ευχή μας είναι να μείνουν αλώβητα διότι οι καιροί είναι πονηροί και στο όνομα της ανάπτυξης γίνονται εγκλήματα.

Ευχή μας είναι να είμαστε όλοι γεροί και να ξαναβρεθούμε στα βουνά μας.

Μέχρι να συναντηθούμε, προσέχουμε πολύ τον εαυτό μας και τους οικείους μας.

Τα βουνά μας περιμένουν… και είναι πολλά και όμορφα.

Από την Ε.Ο.Ο.Α σας στέλνουμε εγκάρδιες ευχές για υγεία και καλά ανταμώματα.

Το ΔΣ της ΕΟΟΑ

Αποχαιρετισμός στον Douglas Scott (9-5-1941 – 7-12-2020)

Πώς μπορούν λίγες γραμμές να περιγράψουν τον Douglas Scott, να αποτυπώσουν την προσωπικότητά του, τις απίστευτες περιπέτειές του και το κοινωνικό του έργο του στα Ιμαλάια;

Ο Doug ήταν φίλος μας και αυτό είναι μεγάλη τιμή.

Ο Doug ήταν ορειβάτης μεγάλου βεληνεκούς.

Το 1975 ήταν ο πρώτος Βρετανός που ανέβηκε στο Έβερεστ από μια νέα διαδρομή στη ΝΔ όψη.

Πραγματοποίησε εκατοντάδες πρώτες αναβάσεις σε όλες τις ηπείρους. Συμμετείχε σε 45 αποστολές στα ψηλά βουνά της Ασίας και κατάκτησε 40 κορυφές με το δικό του στυλ ανάβασης χωρίς βαρύ σακίδιο και χωρίς φιάλες οξυγόνου.

Ωστόσο, τα Ιμαλάια ήταν η πατρίδα της ψυχής του και αφιέρωσε εκεί μεγάλο μέρος της ζωής του.

Ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση Community Action Nepal και εργάστηκε αφιλοκερδώς για πολλά χρόνια για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στις απομακρυσμένες κοινότητες του Νεπάλ. Σε 30 χρόνια έκτισε 20 αγροτικά ιατρεία, 15 σχολεία, 3 καταφύγια ανάγκης για βαστάζους και μετά το σεισμό του 2015 στο Νεπάλ, παρείχε βοήθεια σε περίπου 250.000 άτομα των αγροτικών περιοχών.

Την πρώτη ημέρα του εγκλεισμού του 2020 διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Αποφασισμένος και συνειδητοποιημένος μέχρι το τέλος, φόρεσε τον ορειβατικό εξοπλισμό του 1975 για να ανέβει τα 12 σκαλιά του σπιτιού του με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την Community Action Nepal.

Τον Οκτώβριο του 2020 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της UIAA.

Αγαπητέ φίλε, Doug, είμαστε σίγουροι πως το ουράνιο ταξίδι σου θα είναι το ίδιο συναρπαστικό με το ταξίδι σου στη γη.

DouglasScott1 DouglasScott2

Ματαίωση 32ης Πανελλήνιας Αναρριχητικής Συνάντησης

Η Ε.Ο.Ο.Α ενημερώνει τα σωματεία μέλη της ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν και της προσπάθειας ελέγχου διασποράς της πανδημίας του κορονοϊου (Covid 19), ματαιώνεται η διεξαγωγή της 32ης Πανελλήνιας Αναρριχητικής Συνάντησης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα Μετέωρα από 11 -13 /9/2020.