ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

DIRECT ALPINE

DIRECT ALPINE

Χορηγός Ε.Ο.Ο.Α.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

WILDSPORT

POLO

MAKAK

MAKAK

Xορηγός Ε.Ο.Ο.Α.

ΜΥΘΙΚΟ ΒΟΥΝΟ

ΜΥΘΙΚΟ ΒΟΥΝΟ

Χορηγός της εκδήλωσης μνήμης του Δημήτρη Μπουντόλα, Λιτόχωρο, 27/5/2017

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

Συμμετοχή της Ε.Ο.Ο.Α στη 18η Βαλκανική Συνάντηση Ορειβατικών Ομοσπονδιών, Kolasin Μαυροβούνιον 2-4/6/2017

18η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
KOLASIN ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ 2-4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Στο γραφικό ορεινό χωριό Kolasin στο Μαυροβούνιο σε ένα καταπράσινο τοπίο έγινε η 18η συνάντηση της Βαλκανικής Ορειβατικής Ένωσης (BMU).

Συμμετείχαν όλες οι ομοσπονδίες των Βαλκανίων καθώς και εκπρόσωποι από Τσεχία και Ουγγαρία. Την Ε.Ο.Ο.Α εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δ. Γεωργούλης, ο Έφορος Αγωνιστικής Αναρρίχησης Θόδωρος Τσαβδαρίδης και η Ειδική Γραμματέας Εύα Μπάλλιου.

Η Ομοσπονδία του Μαυροβουνίου γιόρτασε ταυτόχρονα τα 66 χρόνια από την ίδρυση της με παράλληλες εκδηλώσεις, έκθεση φωτογραφίας και ορειβατικές βραβεύσεις.

Η συνάντηση της Βαλκανικής Ένωσης έγινε το Σάββατο 3 Ιουνίου με τα εξής θέματα:

 • Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της τοπικής ομοσπονδίας του Μαυροβουνίου.
 • Επικύρωση των πρακτικών της συνάντησης στο Βρσατς του προηγούμενου έτους.
 • Η αίτηση της Τσεχίας για μέλος παρατηρητής στην Βαλκανική ένωση, η οποία γίνεται δεκτή.
 • Αναλύονται τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην προγραμματισμένη αποστολή του BMU στο Mont Blanc που βαίνει προς ακύρωση.
 • Οι εκπρόσωποι της Σλοβενίας παρουσιάζουν ανάλυση του βαλκανικού αγώνα προσανατολισμού που έγινε στην Ποκλιούκα.
 • Γίνεται αναλυτική συζήτηση για το καταστατικό της νεοσύστατης ευρωπαϊκής ένωσης ορειβατικών ομοσπονδιών και αναφέρεται το ασυμβίβαστο που προέκυψε από τον αποκλεισμό της Τουρκικής Ομοσπονδίας από την EUMA. Η Ομοσπονδία της Τουρκίας αναφέρει ότι θα επιχειρήσει να ανατρέψει αυτήν την απόφαση αφού συμμετέχει σε όλες τις παρεμφερείς ενώσεις σαν Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
 • Ο βαλκανικός αγώνας προσανατολισμού το 2017 θα οργανωθεί από την ομοσπονδία της Σερβίας ενώ το 2018 από την ομοσπονδία της Βοσνίας.
 • Τον επόμενο χειμώνα θα διοργανωθεί με συνεργασία των ομοσπονδιών Σλοβενίας, Κροατίας και Σερβίας βαλκανικός αγώνας παγοαναρρίχησης.
 • Οι εκπρόσωποι της Σλοβενίας & της Τσεχίας παρουσιάζουν το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε πρόγραμμα Εράσμους «Αναρρίχηση για όλους» που εκτελείται από 5 όμορες χώρες.
 • Οι εκπρόσωποι της Κροατίας αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσουν σεμινάριο για εκπαιδευτές ορειβασίας στις 9-12 Νοεμβρίου στην Πακλένιτσα της Κροατίας.
 • Εκπρόσωπος της Π.Γ.Δ.Μ αναφέρει ότι θα εκδώσει ορειβατικό λεξικό που θα περιέχει όλου τους ορειβατικούς όρους στην δική τους γλώσσα και στα αγγλικά και ζητάει την βοήθεια και την συνεργασία των υπόλοιπων ομοσπονδιών.
 • Αναβάλλεται οριστικά για το 2018 η βαλκανική αποστολή στο Mont Blanc.
 • Για το έτος 2019 η Π.Γ.Δ.Μ ζητάει να οργανώσει Βαλκανική αποστολή στο όρος Aconcagua της Αργεντινής.
 • Συζητούνται τρόποι για την ενίσχυση της ύλης του ηλεκτρονικού περιοδικού της BMU.
 • Το Μαυροβούνιο ζητάει να εκδοθεί ψήφισμα κατά της δημιουργίας υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε ορεινούς ποταμούς της χώρας του.
 • Την συνάντηση της Βαλκανικής ένωσης το 2018 ζητάει να διοργανώσει η Τουρκία και το 2019 η Αλβανία.
 • Γίνεται από τον εκπρόσωπο της Σερβίας μια μικρή αναφορά στα τεκταινόμενα της περιπατητικής ένωσης ERA.

Οι συναντήσεις της BMU κρίνονται θετικές γιατί πέρα από τον χαρακτήρα της συνεύρεσης και συνεργασίας χωρών που πριν λίγα χρόνια πολεμούσαν μεταξύ τους, δίνει έναυσμα για κοινές εκδηλώσεις στα βουνά των Βαλκανίων.

Από την μεριά μας γίνεται ενημέρωση και προσέλκυση ομάδων για να γνωρίσουν τα Ελληνικά βουνά και κυρίως τον Όλυμπο που κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια έχει κατακόρυφη άνοδο από επισκέπτες γειτονικών χωρών.

Θόδωρος Τσαβδαρίδης

bmu_kolasin1 bmu_kolasin2
bmu_kolasin3

77η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση, Βόρας 15-17/7/2017 – πρόσκληση & πρόγραμμα

Δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της 77ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης στον Βόρας 15-17/7/2017 εδώ

Ορειβατική αποστολή του Σ.Ε.Ο Αθήνας στο Έβερεστ 2017

Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου …

Ξεκινήσαμε με ένα μεγάλο στοχο, με ένα παλαιό όνειρο από το 2004, να ανέβουμε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου το Everest με το τεράστιο ύψος του 8.848m, της μεγαλοπρεπέστερης και ωραιότερης οροσειράς του κόσμου τα Ιμαλάια.

Και Τα ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ …

Η ορειβατική αποστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών, Mount Everest the Greek expedition 2017, που αποτελείτο απο τους Αντώνη Σύκαρη Αρχηγό, και Mike Ευμορφίδη που ξεκίνησε από την Ελλάδα στις 3 Απριλίου 2017 μετά από 50 ολόκληρες μέρες τα κατάφερε και έφθασε στην Κορυφή του Κόσμου την 22 Μαΐου 2017, 7.45 ώρα Ελλάδος .

Η φετεινή χρονιά ήταν άστατη από καιρικές συνθήκες και η επιτυχία των ορειβατών είναι ακόμα μεγαλύτερη δεδομένου ότι απο τους 25 ορειβάτες που βρίσκονταν στη Διεθνή Αποστολή τις Asian trekking μόνο το Greek team τα κατάφερε. Την επομενη 23 Μαΐου ξέσπασε θύελλα που στοίχισε την κορυφή σε πολλούς ορειβατες αλλά και σε κάποιους τα δάκτυλά τους (κρυοπαγήματα ) αλλά και σε κάποιους άλλους την ίδια τους τη ζωή καθώς επιχειρούσαν από το south coll προς την κορυφή.

Η επιτυχία των μελών μας μας γέμισε με χαρά και υπερηφάνια καθώς το όνομα της Ελλάδος γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ορειβατική ανθολογία .

Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρα
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΘΟΥΝ

Αντώνης Συκάρης

sikaris_everest1 sikaris_everest2
sikaris_everest3 sikaris_everest4
sikaris_everest6

Camp αλπικής αναρρίχησης

Δείτε εδώ πληροφορίες σχετικά με το camp αλπικής αναρρίχησης που διοργανώνεται στην Γκιώνα στις 30/6 έως 2/7/2017.

Προεδρικό διάταγμα για τη θέσπιση χρήσεων & δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων – ενέργειες της Ε.Ο.Ο.Α

Δείτε παρακάτω τα εξής:

Εθελοντικές ομάδες εργασίας για την ανάπτυξη της ορειβασίας

Αγαπητοί φίλοι ,

Έχοντας θέσει ως στόχο να προβούμε σε ένα μακρόχρονο και αξιόλογο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ορειβασίας απευθυνόμαστε σε όλους όσους διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία τεχνογνωσία και επιθυμούν να διαθέσουν τον χρόνο τους για το σκοπό αυτό.

Προτείνουμε τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα πλαισιώνουν τον έφορο ορειβασίας και το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.Α. σε ένα τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν την ορειβασία.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Συμμετοχή της Ε.Ο.Ο.Α. σε βαλκανική ορειβατική αποστολή στο Mont Blanc

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης, συμμετέχοντας στην ανάβαση στο Mont Blanc (4.807m) και στο Grand Paradiso (4.061 m), με διοργανώτρια χώρα τη Σερβία, από 28-7-2017 έως 6-8-2017, θα στηρίξει δύο συμμετοχές νέων εκπαιδευτών

Η Ε.Ο.Ο.Α. θα καλύψει τα έξοδα  μεταφοράς Αθήνα – Βελιγράδι – Αθήνα και τη συμμετοχή στη συνάντηση εκτός της διατροφής.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τις αιτήσεις τους – μέσω των σωματείων τους – μέχρι τις 10 Μαρτίου 2017 στα γραφεία της Ε.Ο.Ο.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μ. ΦΟΥΡΓΙΩΤΗ

Κάμπ Ορειβασίας 2017

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο.

1η Πανελλήνια Συνάντηση Χειμερινής Αναρρίχησης, 17-19/2/2017 Παρνασσός, λεπτομέρειες πρόγραμμα

Δείτε το Πρόγραμμα και την Αίτηση Συμμετοχής.

Πρώτη έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας καταφυγίου

Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε το πρώτο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας για το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Δράμας «Θέμης Καναράς» στο Φαλακρό Όρος.

Για να δείτε τη σχετική απόφαση πατήστε εδώ.

77η Π.Ο.Σ. Βόρας (Καϊμακτσαλάν), 15-16/7/2017 – 1η ανακοίνωση

Αγαπητοί φίλοι,

σας γνωρίζουμε ότι η 77η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο όρος Βόρας (Καϊμακτσαλάν) στις 15 και 16 Ιουλίου 2016 και η διαδρομή της θα κατευθυνθεί στην κορυφή Πιπερίτσα με υψόμετρο 1998μ.

Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει αναλυτική πληροφόρηση σχετικά ενώ υπάρχει ήδη και σχετικός χώρος στην ιστοσελίδα του συλλόγου (www.seof.gr) όπου θα αναρτούνται οι σχετικές πληροφορίες.

1η Πανελλήνια Συνάντηση Χειμερινής Αναρρίχησης

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ε.Ο.Ο.Α διοργανώνει την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Χειμερινής Αναρρίχησης στον Παρνασσό στις 17-19 Φεβρουαρίου. Η βάση της διοργάνωσης θα είναι το καταφύγιο «Μ. Δέφνερ» στην τοποθεσία Σαραντάρι νότια του Γεροντόβραχου και ο χώρος δίπλα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στη βάση της ορθοπλαγιάς του Γεροντόβραχου (λίφτ Βάκχος). Η αναρρίχηση θα λάβει χώρα στο Γεροντόβραχο και τη Λιάκουρα.

Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Oδηγία διάνοιξης και συντήρησης αναρριχητικών διαδρομών & πεδίων

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ την ολοκληρωμένη τελική Oδηγία διάνοιξης και συντήρησης αναρριχητικών διαδρομών & πεδίων.

CrackChallenge Photo Competition

CrackChallenge photo competition will take place on Saturday 17 and Sunday 18 September. It is open to all climbers registered during the Greek nationwide climbing meeting of Meteora in a special list at the registration desk.

For more information the pdf

Διαγωνισμός φωτογραφίας CrackChallenge

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας του CrackChallenge  θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα σε αυτόν θα έχουν όσοι εγγραφούν κατά τη διάρκεια της Π.Α.Σ σε ειδική λίστα στη γραμματεία.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το pdf