ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

POLO

tuvunu

tuvunu

Χορηγός ΕΟΟΑ

tsagaradiko express

tsagaradiko express

Χορηγός ΕΟΟΑ

FreeRider

FreeRider

Χορηγός ΕΟΟΑ

ΚΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΦΕΣ

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΟΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο, στο Λιτόχωρο Πιερίας από 19-21/7/2013 με συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Δήμου Δίου Ολύμπου, της Παλαιάς Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, του Ε.Ο.Σ Λιτοχώρου
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 19/7/2013 με την παρουσίαση των επετειακών γραμματοσήμων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Παράλληλα την ίδια ημέρα η Ε.Ο.Ο.Α παρέθεσε γεύμα στους προσκεκλημένους απογόνους των Boissonnas & Bovy μετά των οικογενειών τους ήτοι:

  • Lucien Boissonnas
  • Arianne Boissonas
  • Valentin Boissonas
  • Gad Borel
  • Olivier Masson
  • Gabriel Baud Bovy
  • Manuel Baud Bovy

Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Lorenzo Amberg, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Γεώργιος Παπαθανασίου, οι Αντιδήμαρχοι Δίου Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης και κα Σοφία Ζούρζουλα, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Παύλος Ανδρεδάκης, η Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ Λιτοχώρου κα Έλισάβετ Τζιούκα, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α κ. Διομήδης Χατζίδης καθώς και τα επίτιμα μέλη της Ε.Ο.Ο.Α κ.κ Νίκος Νέζης & Κωνσταντίνος Ζολώτας μετά των συζύγων τους Μάρω & Ίρμχίλντ. Από πλευράς Ε.Ο.Ο.Α παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Γεωργούλης, η Ειδική Γραμματέας κα Εύα Μπάλλιου, ο Έφορος Ορειβασίας κ. Θεόδωρος Τσαβδαρίδης.

Το Σάββατο 20/7/2013 πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πρωτεργάτες και αυτούς που έφυγαν σε ατυχήματα. Στη δοξολογία χωροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριπόλεως και Λιβύης κ.κ. Θεοφύλακτος ο Α” συνεπικουρούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής κ. Μάξιμο. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Πρεσβευτής της Ελβετίας. Μετά το πέρας της δοξολογίας πραγματοποιήθηκαν στην αναστυλωμένη τράπεζα της μονής ομιλίες και χαιρετισμοί. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τους προαναφερόμενους:

οι απόγονοι του Χρήστου Κάκαλου
ο εκπρόσωπος του ΚΕΟΑΧ Διοικητής κ. Ελευθέριος Λιόβας
ο εκπρόσωπος του στρατοπέδου στο Λιτόχωρο Επιτελάρχης κ. Χρήστος Ζωτόπουλος
ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Κατερίνης κ. Γιώργος Μητσιάνης
o εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας, Αντιπρόεδρος κ. Αργύρης Λούστας
ο εκπρόσωπος του Υ.ΠΕ.Κ.Α κ. Δημήτρης Ντινόκας
ο εκπρόσωπος του Ε.Ο.Τ κ. Σπήλιος Σπηλιόπουλος
ο νομικός σύμβουλος της Ε.Ο.Ο.Α κ. Πάνος Γιάκας μετά της συζύγου του
ο Πρόεδρος της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε κ. Βασίλειος Κατσαντώνης
εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Κ. Κουκοδήμου
εκπρόσωπος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων & Ελλήνων Οδηγών
Αντιπροσωπεία από την Αλβανική Ορειβατική Ομοσπονδία

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα από την Ε.Ο.Ο.Α η Μυρσίνη Βαρδοπούλου χαράκτρια των επετειακών γραμματοσήμων του Ολύμπου, σχεδίασης της αφίσας & του σήματος των 100 χρόνων καθώς και την παραγωγή 50 χαρακτικών έργων του Ολύμπου.

Κατά την εκδήλωση η ζωγράφος Ειρήνη Γάβρη από το Λιτόχωρο προσέφερε για το μουσείο της Ε.Ο.Ο.Α 3 ελαιογραφίες σε ξύλο απεικονίζοντας τον Boissonas, τον Χρήστο Κάκκαλο και τον Κώστα Ζολώτα.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε από τον Γιάννη Κυρίτση με την εξαιρετική ομιλία και την προβολή διαφανειών.

Τέλος η Ιερά Μονή προσέφερε δεξίωση στους παρευρισκομένους με πολύ ωραία εδέσματα και κρασί από την εταιρεία TSANTALI.

Ευχαριστίες ανήκουν στους ορειβάτες φίλους που πλαισίωσαν και λάμπρυναν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους , την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου και ιδιαίτερα τον Ηγούμενο κ. Μάξιμο λαθώς και τον Πατέρα Πορφύριο για την άψογη συνεργασία και βοήθειά τους. Τους χορηγούς Cosmote , Polo, οινοποιείο TSANTALI, το ξενοδοχείο Olympus Mediterrannean, τον Αγάπιο Μπατή και το κατάστημα 2917

Ευχαριστίες επίσης την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους Δίου Ολύμπου, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα ΕΛ.ΤΑ, το Υπουργείο Τουρισμού (που έλαμψε δια της απουσίας του).
Μεγάλες ευχαριστίες στην Εύα Μπάλλιου στην Καίτη Βόγλη, την Έλλη Τζιούκα, την οικογένεια Κ. Ζολώτα, τα μέλη Δ.Σ της Ε.Ο.Ο.Α Νίκο Κοντό και Θόδωρο Τσαβδαρίδη, το ζεύγος Ν. Νέζη γιατί ίσως χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

Την Κυριακή 21/7/2013 πραγματοποιήθηκε η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στην κορυφή Προφήτης με διοργανωτές την Ε.Ο.Ο.Α και τον Ε.Ο.Σ Λιτοχώρου αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων με συμμετοχή 700 περίπου ορειβατών της δύναμης της Ε.Ο.Ο.Α και φίλων της. Στην εκδήλωση από πλευράς Ε.Ο.Ο.Α παραυρέθησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Σταμάτης Σταματίου και η Γενική Γραμματέας κα Μάγια Φουριώτη οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ Κ. Σαραντάκος, Β. Βουτσελάς, Αθ. Μπαρμπούτης, Θ. Τσιγγερίδης, Λ. Ανέστης.

Τέλος το γεγονός το προέβαλλαν ο ημερήσιος τύπος, περιοδικά σωματείων και το γαλλικό περιοδικό La Montagne. Πιστεύουμε πως τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν το χώρο της ελληνικής ορειβασίας και προδιαθέτουν ευνοϊκά το μέλλον της.