ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

POLO

tuvunu

tuvunu

Χορηγός ΕΟΟΑ

tsagaradiko express

tsagaradiko express

Χορηγός ΕΟΟΑ

FreeRider

FreeRider

Χορηγός ΕΟΟΑ

ΚΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΦΕΣ

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΟΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση 17-19/9/2021, Δελτίο Τύπου

32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση  στα Μετέωρα
17-18-19 Σεπτεμβρίου 2021

Η γιορτή της αναρρίχησης βράχου

Παρόλο που έχουν περάσει 32 χρόνια από την καθιέρωση της ετήσιας Πανελλήνιας Αναρριχητικής Συνάντησης στα Μετέωρα, ο θεσμός εξακολουθεί να προσελκύει τους Έλληνες αναρριχητές των σωματείων μας. Οι επιβλητικοί βράχοι στα Μετέωρα έχουν επιλεγεί από την Ε.Ο.Ο.Α ως μόνιμος τόπος διεξαγωγής της Πανελλήνιας Αναρριχητικής Συνάντησης, προσφέροντας εξαιρετικές διαδρομές για αρχάριους αλλά και πεπειραμένους αναρριχητές, με σεβασμό στην μοναστική κοινότητα, σκαρφαλώνοντας μόνο στους βράχους που δεν έχουν κατοικημένα μοναστήρια.

Στη φετινή Π.Α.Σ η οποία πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Ε.Ο.Ο.Α με το Δήμο Μετεώρων (ο οποίος στήριξε ενεργά τη συνάντηση) και την Ο.Λ Καλαμπάκας, συμμετείχαν 378 αναρριχητές από 32 σωματεία. Η γραμματεία της διοργάνωσης κατέγραψε την εκτέλεση αμέτρητων διαδρομών κάθε τύπου και δυσκολίας από τους αναρριχητές μας.

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώθηκε αγώνας Vertical Challenge στους βράχους του πεδίου της Σαρακίνας με τη συμμετοχή 30 αναρριχητών .

Η κεντρική εκδήλωση της 32ης Π.Α.Σ έλαβε χώρα στο φιλόξενο Camping Vrachos  στο Καστράκι Μετεώρων που φιλοξενεί την Π.Α.Σ από την αρχή της διοργάνωσής της, εδώ και 32 χρόνια, βοηθώντας στην προώθηση της αναρρίχησης.

Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, παρά την κούραση της ημέρας αντικρύσαμε αυτή την όμορφη εικόνα, των μεγάλων αναρριχητών, εκπαιδευτών, οδηγών βουνού της χώρας μας, να συζητούν σε εύθυμο τόνο για τις διαδρομές με τους νεότερους αναρριχητές και μαθητές των σχολών αναρρίχησης.

Την 32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση χαιρέτησαν με επιστολή τους ο Υπουργός ΥΠ.ΕΝ κ. Σκρέκας και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, που δεν μπόρεσαν να παραστούν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος και ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης π. Ιωάννης Ζώτος.

Προσκεκλημένη στην εκδήλωση ήταν  η Fairlife LCC που με τους πρέσβεις της ορειβάτες, αναρριχητές  Κική Τσακαλδήμη και Νίκο Μαγγίτση παρουσίασαν και ανέλυσαν το έργο της Fairlife LCC για τον καρκίνο του πνεύμονα, την προώθηση της ορειβασίας, με  όραμα να σωθεί έστω και μία ζωή και να γίνει ό,τι είναι δυνατό για ένα κόσμο χωρίς καρκίνο του πνεύμονα. Η Ε.Ο.Ο.Α είναι αρωγός στο έργο αυτό της Fairlife.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α κ. Νίκος Κοντός, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Δημήτρης Γεωργούλης, ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος καθώς και ο π. Ιωάννης Ζώτος. Στην συνέχεια ξετυλίχτηκαν μπροστά μας τα «50 χρόνια σύγχρονης αναρρίχησης στα Μετέωρα» από τον Πρόεδρο της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας κ. Μητρονάσιο που περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το ιστορικό της καθιέρωσης των Μετεώρων ως κατ’ εξοχήν αναρριχητικό τοπόσημο που εκθειάζει η διεθνής αναρριχητική κοινότητα.

Ακολούθησε βίντεο-παρουσίαση με θέμα την «Ελληνίδα αναρριχήτρια» όπου υπήρξαν συνεντεύξεις από παλιές και νέες αναρριχήτριες σχετικά με την καθιέρωσή τους στο χώρο, τα προβλήματα που ενίοτε αντιμετωπίζουν και το πώς η αναρρίχηση εντάσσεται στην καθημερινότητά τους. Μια σύγχρονη τρυφερή ματιά μέσα από τις εμπειρίες τριών νέων αναρριχητριών: Σουζάνας Καψή, Μαριάννας Λώλη και Ειρήνης Τσαπέ.

Τέλος, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τζώρτζη Μηλιά «Οι χαμένες διαδρομές» από τις εκδόσεις Ανάβαση

Η εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των αναρριχητών, την απονομή πλούσιων δώρων από τους χορηγούς της διοργάνωσης, και με το καθιερωμένο δείπνο προσφορά της Ε.Ο.Ο.Α στους αναρριχητές.

Στον απόηχο της διοργάνωσης κυριάρχησε κλίμα ευθυμίας, ικανοποίησης και χαράς, συναντήσεις φίλων και σχοινοσυντρόφων. Μετά την αναγκαστική παύση των  δράσεων λόγω της πανδημίας την περασμένη χρονιά η αναρρίχηση και τα αθλήματα βουνού ξαναβρίσκουν τα πατήματά τους

Ακολουθούν νέες γενιές αναρριχητών – τα παιδιά των αναρριχητών ήταν αισθητά παρόντα – σηματοδοτώντας ότι το μέλλον της αναρρίχησης μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να  είναι.

Η Ε.Ο.Ο.Α ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Μετεώρων, τους χορηγούς της εκδήλωσης, τους αναρριχητές, τους εισηγητές, την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας και όσους άοκνα και αποτελεσματικά συνετέλεσαν στην επιτυχία της 32ης ΠΑΣ.

Καλή  αντάμωση στην 33η ΠΑΣ του 2022

AnarixitikiSinantisi2021_01 AnarixitikiSinantisi2021_02
AnarixitikiSinantisi2021_03 AnarixitikiSinantisi2021_04
AnarixitikiSinantisi2021_05 AnarixitikiSinantisi2021_06
AnarixitikiSinantisi2021_07 AnarixitikiSinantisi2021_08
AnarixitikiSinantisi2021_09