ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

POLO

tuvunu

tuvunu

Χορηγός ΕΟΟΑ

tsagaradiko express

tsagaradiko express

Χορηγός ΕΟΟΑ

FreeRider

FreeRider

Χορηγός ΕΟΟΑ

ΚΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΦΕΣ

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΟΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

Σχέδιο Νέου Κανονισμού Εκπαίδευσης

ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Μέσα από την πολυετή χρήση του ισχύοντος κανονισμού εκπαίδευσης, έκδοσης του 2012, σημειώθηκαν και αναφέρθηκαν από τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους διάφορα σημεία του, τα οποία έχρηζαν βελτίωσης. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς εξελίξεις στην ορειβασία, στην αναρρίχηση και στο ορειβατικό σκι καθώς και αυτές στην εκπαίδευση, κατέστησαν αναγκαία την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό αυτού του κανονισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 λοιπόν, μετά από παραινέσεις του Γιάννη Πετρομιανού και άλλων εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ, ο πρόεδρος  της ΕΟΟΑ Δημήτρης Γεωργούλης και ο έφορος ορειβασίας της ΕΟΟΑ Λουκάς Ανέστης συγκρότησαν μια εθελοντική επιτροπή από Οδηγούς Βουνού της ΕΟΟΑ και τους ίδιους με σκοπό την αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού εκπαίδευσης.

Τα μέλη αυτής της επιτροπής είναι κατά αλφαβητική σειρά οι Εξακοϊδης Αρχοντής, Κάραλης Δημήτριος, Λαζανάς Νικόλαος, Μπελογιάννης Χρήστος, Πετρομιανός Ιωάννης και Στραβογένης Διονύσιος. Το συντονισμό των εργασιών ανέλαβε ο Γιάννης Πετρομιανός. Οι εργασίες της επιτροπής διήρκησαν 3 χρόνια και περιέλαβαν 55 συνεδριάσεις και πολλή ατομική εργασία από τον κάθε ένα συμμετέχοντα και κυρίως από το Δημήτρη Κάραλη που ανέλαβε την επιμέλεια του κειμένου.

Περιληπτικά, ο νέος κανονισμός εκπαίδευσης περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

 1. Προστέθηκαν κανονισμοί που αφορούν σε όλες τις σχολές και σκοπεύουν στην αναβάθμιση και στη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
 2. Στη Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων προστέθηκε στην εκπαιδευτική ύλη η αναρρίχηση διαδρομών περιπέτειας μικρής διακινδύνευσης πολλών σχοινιών.
 3. Στη Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων προστέθηκε στην εκπαιδευτική ύλη η κίνηση με χρήση σχοινιού.
 4. Αναβαθμίστηκε η Σχολή Ορειβατικού Σκι Αρχαρίων έτσι ώστε να καλύπτει και την ύλη της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων.
 5. Αναβαθμίστηκε το Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ σε  Σχολή Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ με αύξηση των απαιτήσεων εισαγωγής και γενική αναβάθμιση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
 6. Στη Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου προστέθηκε η αλπική αναρρίχηση βράχου.
 7. Η Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου επικεντρώνεται πλέον μόνο στην αλπική αναρρίχηση διαδρομών χιονιού – πάγου – μικτού πεδίου.
 8. Επανήλθε η Σχολή Ορειβατικού Σκι Μέσου Επιπέδου που επικεντρώνεται τόσο στο ορειβατικό σκι όσο και στην αλπική αναρρίχηση διαδρομών χιονιού – πάγου  - μικτού πεδίου με τα πέδιλα στο σακίδιο.
 9. Αναβαθμίστηκαν σημαντικά όλες οι σχολές βοηθών εκπαιδευτών τόσο σε θεωρητικό επίπεδο με προσθήκη σημαντικών θεωρητικών μαθημάτων όπως η εκπαίδευση ενηλίκων, η ηγεσία ομάδας, η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, η κινητική μάθηση κλπ. όσο και σε πρακτικό επίπεδο με την προσθήκη υποχρεωτικών αναρριχήσεων και διασχίσεων διαδρομών σοβαρής εμπλοκής.
 10. Επανήλθε η Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβατικού Σκι που περιέχει πλέον 2 φάσεις (αναρρίχηση/ορειβασία και ορειβατικό σκι), έτσι ώστε οι υποψήφιοι να μη χρειάζεται να παρακολουθούν εκ νέου διδακτέα ύλη που έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν.
 11. Αναβαθμίστηκαν σημαντικά όλες οι σχολές εκπαιδευτών τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό με την υποχρεωτική πραγματοποίηση περαιτέρω αναρριχήσεων και διασχίσεων διαδρομών σοβαρής εμπλοκής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 12. Επανήλθε η Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβατικού Σκι που περιέχει επίσης 2 φάσεις για τους λόγους που αναφέρθηκαν νωρίτερα, με εστίαση στην αναρρίχηση/ορειβασία και στο ορειβατικό σκι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 13. Αναβαθμίστηκε η Σχολή Οδηγών Βουνού, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
 14. Προστέθηκε η δια βίου επιμόρφωση των Βοηθών Εκπαιδευτών, Εκπαιδευτών και Οδηγών Βουνού.

Ελπίζουμε ο νέος αυτός κανονισμός εκπαίδευσης να λειτουργήσει όπως οραματιζόμαστε και να οδηγήσει στην παροχή σύγχρονης και ποιοτικής εκπαίδευσης, εφάμιλλης των ορειβατικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου,  στους αναρριχητές, ορειβάτες και σκιέρ της Ελλάδας.

Παρακαλούμε για την ενδελεχή μελέτη του παρόντος και την αποστολή ενυπόγραφων σχολίων προς την ΕΟΟΑ (info@eooa.gr) έως τις 31 Αυγούστου 2020 με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση αυτού του έργου και εφαρμογή του από 1/1/2021.

Από τη Συντακτική Επιτροπή

Δείτε το πλήρες κείμενου του σχεδίου: ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ