ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

POLO

tuvunu

tuvunu

Χορηγός ΕΟΟΑ

tsagaradiko express

tsagaradiko express

Χορηγός ΕΟΟΑ

FreeRider

FreeRider

Χορηγός ΕΟΟΑ

ΚΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΦΕΣ

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΟΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

Δελτίο τύπου, αθλητική υπόσταση Ορειβασίας, διαδικασία αναγνώρισης

7/10/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της ευρύτερης επικοινωνίας της Ε.Ο.Ο.Α με τα σωματεία μέλη της σχετικά με τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το Δ.Σ, σας γνωρίζουμε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το γραφείο του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, φαίνεται να προχωράει η διαδικασία αναγνώρισης της αθλητικής υπόστασης της Ορειβασίας – Αναρρίχησης Για τον λόγο αυτό σας αποστέλλουμε σχετικό link της παρουσίασης που έγινε από τον Υφυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο https://gga.gov.gr/images/NSX.pdf

Στο προσεχές διάστημα θα αναρτηθεί σχετικό νομοσχέδιο σε διαβούλευση. Παρακαλούνται τα σωματεία μέλη μας να συμμετάσχουν ενεργά στην εν λόγω διαβούλευση.

Για διευκόλυνσή σας, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις που είχαμε απευθύνει όπως επεξεργάστηκαν από το Δ.Σ & το Νομικό μας Σύμβουλο στον Υφυπουργό για το θέμα αυτό.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

‘Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο βασικός αθλητικός νόμος 2725/1999, όπως τροποποιημένος ισχύει, είναι προσανατολισμένος απόλυτα στον αγωνιστικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στον πρωταθλητισμό με σημαντικά αρνητικά επακόλουθα (εμπορευματοποίηση, παράνομο στοίχημα, φαρμακοδιέγερση, βία, κλπ). Η διατύπωση του ισχύοντος νόμου, που περιορίζει το αθλητικό γίγνεσθαι στη συμμετοχή σε αγώνες, αν ερμηνευθεί στενά, αποκλείει την ένταξη στην έννοια του αθλητισμού και δραστηριοτήτων που, παρότι έχουν όλα τα στοιχεία της αθλητικής δράσης, όπως σωματική άσκηση, βαθμολόγηση επιδόσεων, τεχνική, τακτική, προπόνηση κλπ. που υπερβαίνουν τα στοιχεία της απλής δραστηριότητας αναψυχής, δεν διαθέτουν, τουλάχιστον αποκρυσταλλωμένο με τη μορφή της άμεσης αποτύπωσης και βαθμολόγησης, το στοιχείο του αθλητικού ανταγωνισμού (κατάταξη σε πρώτος-η, δεύτερος-η, τρίτος-η κ.λπ) ώστε να καθίσταται δυνατή η συμμετοχή των επιδιδομένων στις δραστηριότητες αυτές σε αγώνες, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η αθλητική υπόσταση αθλημάτων που καλλιεργεί η Ομοσπονδία μας εδώ και ογδόντα χρόνια, όπως η ορειβασία και η αναρρίχηση.

Σημειωτέον ότι οι εν λόγω δραστηριότητες θεωρούνται παγκοσμίως ως “αθλητικές”, οι αντίστοιχες ομοσπονδίες εποπτεύονται κατά κανόνα από τους οικείους κρατικούς αθλητικούς φορείς, ενώ και η ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει αρχικά την ομοσπονδία μας ως “αθλητική” για τα ανωτέρω αθλήματα και μόνο, πριν ενταχθούν στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας τα καθαρά “αγωνιστικά”, και ήδη ολυμπιακά αθλήματα, της αγωνιστικής αναρρίχησης και του ορειβατικού σκι.

Η σύγχυση επιτείνεται και από το γεγονός ότι στο άρθρο 3 του εν λόγω νόμου, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του από το νόμο 4726/2020 γίνεται μνεία ρητά για «αθλητές της ορειβασίας».

Επιπλέον στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του Υφυπουργείου Αθλητισμού αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η ορειβασία περιλαμβάνεται στα αθλήματα που αναφέρονται στα σχετικά κείμενα.

Ως εκ τούτου προκειμένου να αρθεί κάθε αμφισβήτηση και σύγχυση και να αποκρυσταλλωθεί στις διατάξεις της νομοθεσίας ο αθλητικός χαρακτήρας της ορειβασίας και της αναρρίχησης βράχου και πάγου σε φυσικό περιβάλλον, προτείνουμε τη συμπερίληψη σε προτεινομένη νομοθετική ρύθμιση, της ακόλουθης διάταξης:

«Για την εφαρμογή των διατάξεων της αθλητικής νομοθεσίας ως ‘’αθλητές της ορειβασίας και αναρρίχησης’’ νοούνται οι έχοντες δελτίο και κάρτα υγείας αθλητή θεωρημένα από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία που καλλιεργεί τα ανωτέρω αθλήματα και κλάδους άθλησης, ήτοι την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες και εν γένει αξιολογημένες αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνει η ανωτέρω Ομοσπονδία.

Ως “συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες” για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2725/99 όπως τροποποιημένος ισχύει, νοείται η συμμετοχή των ως άνω αθλητών σε ορειβατικές αποστολές, αναβάσεις σε βουνά, αναρριχήσεις βράχου και πάγου σε φυσικό περιβάλλον με την εφαρμογή αθλητικών τεχνικών όπως ορίζονται στους σχετικούς Κανονισμούς των οικείων διεθνών αθλητικών Ομοσπονδιών και στο σχετικό Κανονισμό της οικείας εθνικής αθλητικής Ομοσπονδίας μετά την έγκριση του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 2725/99 όπως τροποποιημένος ισχύει.»