ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Ο.Α.

Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στην online βιβλιοθήκη της Ε.Ο.Ο.Α.

Click here for online access to the HFMC library

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μεγάλος χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

COSMOTE

COSMOTE

Χορηγός δημιουργίας της βιβλιοθήκης Ε.Ο.Ο.Α

POLO CENTER

ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΓΩΝ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

POLO

tuvunu

tuvunu

Χορηγός ΕΟΟΑ

tsagaradiko express

tsagaradiko express

Χορηγός ΕΟΟΑ

FreeRider

FreeRider

Χορηγός ΕΟΟΑ

ΚΟΡΦΕΣ

ΚΟΡΦΕΣ

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΟΟΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Η επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού "Ελληνικό Πανόραμα"

Ιστορικό

Ένα από τα βασικά στοιχεία της ανάπτυξης της πεζοπορίας, της ορειβασίας και του ορεινού τουρισμού της χώρας μας υπήρξε και η κατασκευή – διάνοιξη και συντήρηση ενός δικτύου μονοπατιών. Τα φυσιολατρικά και αργότερα τα ορειβατικά σωματεία από τις δεκαετίες του 1920 & 1930 άρχισαν να σηματοδοτούν τα διάφορα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν για την ανάβασή τους στα βουνά. Οι πρώτες σηματοδοτήσεις (με σήματα και πινακίδες) έγιναν στον Υμηττό από έναν ιδιώτη φυσιολάτρη τον Κ. Γάσπαρη, ο οποίος διάνοιξε και σηματοδότησε 7 μονοπάτια το διάστημα 1918-1931 (βλ. περιοδ. Εκδρομικά, Σεπτ. 1931 & Μάϊ. 1932).

Αν και από την αρχή σχεδόν καθορίστηκαν από τον Ε.Ο.Σ. (βλ. περιοδ. Το Βουνό, Μάϊος 1936) και την Πολιτεία με τον κανονισμό οδοσημάνσεων (Ν.864/1938) οι τύποι και οι ενδείξεις των σημάτων και των πινακίδων, αυτό που τελικά επικράτησε, λόγω του Πολέμου και της έλλειψης χρημάτων, ήταν η απλή σήμανση των μονοπατιών με κόκκινη μπογιά, είτε σε βράχια, είτε σε δέντρα με πρόχειρα μέσα (π.χ. τσιγκάκια) που όμως αποδείχθηκε αποτελεσματική για πάνω από 60 χρόνια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά από συσκέψεις συλλόγων και Ομοσπονδίας (Κίσσαβος, Οκτ. 1981 και Πάρνηθα, Μάϊ. 1982) και συνεννοήσεις με το Υπουργείο Γεωργίας (βλ. περιοδ. Βουνά, Οκτ. 1982 και Κορφές, Μάρτ. 1983), αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ένα πιο οργανωμένο, αλλά και πιο περίπλοκο σύστημα σηματοδότησης (από το παλιό του 1938). Το νέο σύστημα καθόριζε σχήματα, χρώματα, αρίθμηση μονοπατιών, είδος υλικών και οδηγίες για το πώς θα κατασκευάζονται οι πινακίδες και τα σήματα.

Το 1984, μετά από συνεννοήσεις της Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.Α.) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.), αποφασίστηκε όπως δύο ευρωπαϊκά μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων, τα Ε4 και Ε6, τερματίζουν στην Ελλάδα. Έτσι άρχισε να γίνεται σταδιακά η σηματοδότηση αυτών των μονοπατιών με χρηματοδότηση από τον Ε.Ο.Τ. και εκτέλεση του κάθε επιμέρους έργου από την Ομοσπονδία.

Ο Νόμος 3105/2003 (Φ.Ε.Κ. 29 Α) – άρθρο 40 (παρ. 2,3 και 11) αναφέρεται και στα ορειβατικά μονοπάτια ως εξής:

2. Ορειβατικά μονοπάτια θεωρούνται τα μονοπάτια που χαράσσονται και χρησιμοποιούνται για πεζοπορία, είτε στην ελληνική επικράτεια (εθνικά μονοπάτια), είτε αποτελούν τμήματα διεθνών μονοπατιών που διέρχονται από διάφορες χώρες (όπως τα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6).

3. Η πρόσβαση προς τα ορειβατικά καταφύγια γίνεται από δημόσια ή δασική οδό, όπου ήδη υπάρχουν, ή κυρίως από ορειβατικά μονοπάτια. Την ευθύνη οροσήμανσης και συντήρησης των μονοπατιών έχουν οι φορείς διαχείρισης των καταφυγίων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ.

11. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών μονοπατιών και ρυθμίζεται κάθε ζήτημα που αφορά τις σχετικές τουριστικές δραστηριότητες.